torsdag 7 januari 2010

Veckans Skiva v. 1: jj - n° 2


jj är namnet på duon bestående av Joakim Benon och Elin Kastlander. Bandet ligger på skivbolaget Sincerly Yours och på deras skiva n° 2 hör man starka likheter med skivbolagsägarna The Tough Alliance ljudbild med fjäderlätta beats nerbäddade i snygga reverb. Man ska dock inte dra allt för stora paralleller med TTA då banden i övrigt låter väldigt olika.

jj:s debutskiva kan sammanfattas med ord som lugnande, vacker och behaglig. Det finns egentligen ingenting på skivan som sticker ut (det skulle i så fall vara när man samplar Zlatan) och det känns ändå inte som att något saknas. Många hade säkert föredragit något kärvt, eller något hårt som gör att man vaknar till, istället vaggas man in i en drömsk ljudbild och under dryga 30 minuter svävar man runt bland jj:s stilfulla arrangemang och perfekt formade melodier.

Höjdpunkterna är låtarna "Masterplan", "Ectasy" och framför allt "From Africa to Málaga" som jag anser är en av förra årets absolut bästa låtar.

jj blev nyligen signade till det amerikanska skivbolaget Secretly Canadian, och uppföljaren n° 3 planeras släppas den nionde mars i år. Förhoppningsvis håller man fast vid sitt drömska grundsound, men ändå utvecklar det. Personligen skulle jag vilja höra ännu större arrangemang, men som för den delen inte tar uppmärksamhet från sångmelodin. Jag skulle även vilja att uppföljaren är något längre än n° 2, för när man väl fastnat i jj:s musikvärld så vill man inte komma loss.

Lyssna på skivan på Spotify via denna länken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar