lördag 1 januari 2011

Årets bästa album 2010

Nu är listan med 2010 års 25 bästa album äntligen här. Efter långa överväganden och livliga diskussioner på Popbrus-redaktionen, har vi här enats om en gemensam lista, som följer nedan.

HÄR finns en Spotify-lista med godbitar från skivorna.

1. Beach Fossils - S/T
Med briljanta gitarrmelodier och lo-fi-estetik så charmade Beach Fossils så väl hipsters som vanliga musikälskare med sin solskensmusik. Gillar du pop så gillar du den här plattan, så enkelt är det.



2. Allo Darlin' - S/T
Britternas debutalbum är fullt av glädje som får oss på Popbrus att le och vilja dansa. Att nästa album ska bli mörkare är ingenting man tänker på mitt i all denna extas.




3. Säkert – Facit
“Jag ska dansa fastän hjärtat brister”, sjunger hon och det sammanfattar skivan väl; dansanta låtar om brustna hjärtan. Återigen framstår Annika Norlin som en av landets skarpaste novellister. At hon sedan får till melodierna också gör henne omistlig.


4. The Radio Dept. - Clinging To A Scheme
Sveriges stoltheter grävde ner sig i retroinfluenser och släppte sitt kanske lättillgängligaste album hittills. På köpet fick de tonvis med fans och uppmärksamhet utomlands, något som de för all del är värda. Att skivomslaget är ett av årets snyggare gör inte saken sämre.


5. Håkan Hellström - 2 steg från Paradise
”Håkan du var bättre för”, sjunger han på nya plattan. Men givetvis har han fel den gode Håkan. För faktum är att Hellström är som ett fint vin; han blir bara bättre med åren och det är tur att han inte lyssnade på snacket efter första plattan om att han borde göra en Hellman och inte släppa fler skivor.

6. Wavves - King of the Beach
Wavves tog steget från laptopinspelning till riktig studio, men även från soloprojekt till ett riktigt band med fasta medlemmar. Ljudet blev renare och låtarna mer varierade. På grund av detta tappade bandet många fans, men vann desto fler nya.


7. Darren Hanlon - I Will Love You at All
Australiensarens fjärde album förvånade vid första lyssningen. Det var inte samma man vi hade att göra med här. Låtarna var mer lågmälda; både rent musikaliskt och när det kom till komiken i texterna. Men han får en fortfarande att skratta, gråta och dansa. Ibland samtidigt. Och det här tillhör det bästa han gjort.


8. The Tallest Man On Earth - The Wild Hunt
Att som en ensam man med endast en gitarr lyckas göra musik som aldrig någonsin blir tråkig är ytterst sällsynt, men dalmasen Kristian Matsson lyckas med bravur. Många hävdar att han härmar en ung Bob Dylan, han själv menar att både han och Dylan härmar den inte allt för kända föregångaren Roscoe Holcomb.


9. Math And Physics Club - I Shouldn't Look As Good As I Do
En efterlängtad återkomst från tweepoparna. Det är låtar med söta texter som fastnar. Men under ytan döljer sig mörkret. Även om det inte är lika djupt som förr. Kanske för att flera av medlemmarna nu har barn.


10. Best Coast - Crazy For You
Best Coast bildades 2009 i Kalifornien, USA, och släppte sitt debutalbum Crazy for You i Juli i år. De gör enkel pop med lo-fi-inslag på ett övertyhande sätt, eller som Jakob på Popbrus skrev tidigare i år "Det är inte nytt, det är inte spännande, det är inte vågat, utan bara förbannat bra".


11. Anna von Hausswolff - Singning From The Grave
Anna von Hausswolff står för årets mest känslofyllda skiva. Rösten, texterna, och det perfektionistiska pianospelandet får melankolin att nå en helt ny nivå. Singing From The Grave är en otroligt stark debutskiva.


12. First Aid Kit - The Big Black And The Blue
Systrarna Klara och Johanna Söderberg släppte sin debut-EP Drunken Trees 2008 på The Knifes skivbolag Rabib Records efter att Karin Dreijer upptäckt systrarnas otroliga talang (enligt sägnen så träffades de tre då Dreijrs barn och systrarnas lillebror går på samma dagis). Två år senare släpptes den första fullängdaren som är en av de starkare debutalbum som släppts 2010.


13. Laura Marling - I Speak Because I Can
Man glömmer lätt att den brittiska folkpopmusikern Laura Marling bara är 20 år då hon redan har släppt två album, turnérat med bland annat Jamie T, har spelat in musik med Mumford & Sons och Johnny Flynn, och blivit producerad av Jack White och Charlie Flink (från Noah And The Whale).


14. The Bear Quartet - Monty Python
Det går inte att förringa The Bear Quartets betydelse för svenskt musikliv, de bevisar gång på gång att man kan ögra fullkomligt lysande musik, vinna grammisar och bli hypade utan att på något vis frångå sina principer. Årets Monty Python är till och med snäppet vassare än förra årets 89.


15. This Is Head – 0001
Malmöiterna i This Is Head skapar monoton popmusik som motsägelsefullt nog ändå nästan känns så långt ifrån pop man kan komma. De små detaljerna är det viktiga och man hittar alltid något nytt att häpnas över varje gång man sätter igång 0001.


16. M.I.A. – MAYA
Likt ingen annan så lyckas M.I.A. med konststycket att vara helt egen, grovt politisk och skeptisk till hela musikindustrin och ändå vara kommersiellt gångbar. På Maya har baile funken fått lämna plats åt ett hårdare sound och M.I.A. låter bättre än någonsin.


17. Roky Erickson & Okkervil River - True Love Cast Out All Evil
En gammal garagerockare och ett alt-countryband, kan det verkligen vara en bra kombination? Svaret var ja och tillsammans skapade Roky och Okkervil River en av Rokys bästa plattor.


18. Toni Holgersson - Ibland kallar jag det kärlek
”Balladen om en gammal knarkare”, är en låt av Cornelis Vreeswijk som bland annat Thåström och Ulf Lundell tolkat. Man skulle kunna säga att det här är ytterligare en tolkning. För Holgersson har haft det tufft med drogerna, och här ger han oss vackra ballader om sitt liv.


19. El Guincho – Pop Negro
Om Panda Bear hade haft ett brinnande intresse för Brasilien så hade han låtit så här. Samplerpop med tropicalia-feeling.




20. Pascal - Orkanen närmar sig
Inget är nytt på Pascals tredje fullängdare, allt låter precis som det alltid har gjort. Men vad gör det när gruppen fortfarande tillhör det tyngsta som finns inom svensk popmusik? Åt helvete med finess, här är det råhet som gäller.


21. Steget - Förändrar Allting
Det som gör att Steget lyckas sticka ut från mängden av bra popband från Göteborg är de talande texterna, de enkla men ändå genialiska melodierna och Matildas ärliga sång.


22. Standard Fare - The Noyelle Beat
Indiepoprock av bästa sort från Sheffield i England. Trallvänliga melodier och fantasifulla arrangemang ger dansanta låtar. Allt kryddas med sångerskan Emma Kupas säregna sångröst.


23. Billie The Vision And The Dancers - From Burning Hell To Smile And Laughter
Återigen levererar bandet från Bräkne-Hoby dansant popmusik.



24. Dungen - Skit I Allt
Dungen fortsätter i sitt vanliga spår, psykedelrock på svenska. Inget speciellt omvälvande men fortfarande fantastiskt bra.



25. Television Personalities - A Memory Is Better Than Nothing
Bandet har funnits i over trettio år. Trots detta är nya albumet det bästa de gjort. Inte för att det har de högsta topparna, utan för att det inte har några egentliga dalar.


Andra artister som gjort så pass bra ifrån sig att de tog sig in på våra individuella listor, men inte lyckades med att kvala in på den gemensamma listan är:

Villagers, José Soracha, Neil Young, Pantha Du Prince, Jónsi, Laura Veirs, The Divine Comedy, Midlake, The Morning Benders, Jamaica, Manic Street Preachers, Electric Wizard, Sleigh Bells, Avey Tare, Gonjasufi, Ghost, jj, Belle & Sebastian, Black Mountain, och Bubblegum Lemonade.

HÄR är en liten Spotify-lista med dem!

1 kommentar:

  1. Saknar Ed Harcourt. Annars håller jag med om det mesta på listan.

    SvaraRadera