torsdag 28 februari 2013

Låt: Black Handed Kites - Up


Ibland är man alldeles för spårbunden. Det är lätt att förneka det, men sen får man det svart på vitt. Och på tal om svart: Black Handed Kites heter bandet som gjort låten jag tipsar om i veckan. De är ett folkigt och poppigt band från Sydafrika med härliga influenser från Mumford and Sons. Kreativt, dynamiskt och oerhört brett allt i samma spår. Att sedan musiken och videon går hand i hand med upbeat stuk och en video i svaga sepiatoner lämnar en väldigt trevlig eftersmak. Ett utmärkt spår att möta våren med!


tisdag 26 februari 2013

Låt: Violent Femmes - Positively 4th Street

I helgen var jag på besök hos Rasmus i Göteborg och i vanlig ordning när man besöker honom så bjöds det på öldrickning och musiklyssning. Av en slump upptäckte vi att Violent Femmes, ett band vi båda uppskattar, hade spelat in en livecover av en gammal Dylan-låt, nämligen Positively 4th Street. Våra meningar om låten skiljde sig dock.

Låten börjar med att de kastat in en refräng där de upprepar textens inledande strof "You gotta lot of nerve" fyra gånger, på bästa punkmanér, något som så klart Dylan aldrig skulle gjort. I mina ögon höjer detta låten från en meningslös tolkning där de bara höjt tempot och tror att de ska komma undan med det, i Rasmus ögon sänkte den tillagda refrängen en annars trevlig cover. Jag vill inte höra Violent Femmes tolka Bob Dylan, jag vill höra Violent Femmes sno låten från Bob, göra den till sin egen, något som jag anser att de lyckats med, mycket tack vare detta extra parti.

Men Violent Femmes är alltid Violent Femmes och hur man än tycker att en Dylan-tolkning bör låta så är Femmes alltid ett band man borde ge en chans. Så gillar ni inte den här, så kan ni lyssna på några av deras övriga låtar, risken för att ni ska ångra er är mycket liten.

måndag 25 februari 2013

Skiva: Varios Artists - Broken Hearts & Dirty Windows: Songs of John Prine

Måndagen den fjärde mars kommer country- och folkmusiklegenden John Prine till Sverige för en konsert i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Prine gav ut sitt första album 1971 och har hunnit med att släppa ytterligare ett tjugotal sedan dess. Trots att han spelar snarlik musik, och av nästan samma goda kvalité, som Bob Dylan så har han ändå alltid legat lite i skymundan.

2010 släpptes hyllningsskivan Broken Hearts & Dirty Windows: Songs of John Prine på vilken Prines låtar tolkas av tolv olika band och artister. Öppningsspåret Bruised Orange (Chain Of Sorrow) med Justin Vernon (mer känd bakom namnet Bon Iver) sätter ribban högt. Samma höga nivå lyckas hållas uppe av nästkommande två låtar av Conor Oberst & The Mystic Valley Band och med My Morning Jacket medan resten av skivan är mer ojämn. Vernons tolkning går i samma anda som hans debutalbum For Emma, Forever Ago med en elgitarr, en orgel och en kör av Vernons falsett som en välbalanserad bakgrund till hans alltid så snygga sångröst. Conor Obersts tolkning av Wedding Day In Funeralville låter som tagen ur, samtidigt som den på många sätt överglänser, den rockiga skivan Outher South (som släpptes 2009). Den låt som håller fast starkast vid folktraditionen är Sara Watkins vackra version av The Late John Garfield Blues medan Drive-By Truckers och Those Darlings bidrag mynnar ut i lite väl hoppig boogie woogie-sväng som mest blir irriterande.

Lyssna själv och hitta din egen favorit, och glöm inte att kolla upp originalet också!


söndag 24 februari 2013

Veckans tips v. 9

Spelningar:

I Malmö bjuder Inkonst på konsert av en av världens bästa thereminspelare, Dorit Chrysler på tisdag. Lymland är förband.

På onsdag gör fantastiske Dan Deacon sin nästa sverigespelning på Debaser Slussen i Stockholm. Spelar gör även Invader Ace.

Vill du njuta av snortung postmetal i veckan så ska du bege dig till Debaser Medis i Stockholm på torsdag, då spelar nämligen Cult Of Luna och Switchblade agerar förband.

På Nefertiti i Göteborg spelar istället Moneybrother på torsdag.

Fredagen bjuder på psykedelisk rock om du befinner dig i Malmö. På Babel spelar nämligen Den Stora Vilan och Technicolor Poets.

Är du istället i Göteborg så bjuds det på något tyngre tongångar, på Pustervik lirar nämligen Horisont och Troubled Horse.

Eller, för den som hellre vill lyssna på politisk hiphop så lirar även Max Peezay i Göteborg, nämligen på Nefertiti.

På lördag spelar två av landets bästa band på Mejeriet i Lund, nämligen Vånna Inget och Bäddat För Trubbel.

Befinner man sig i huvudstaden och har ett sug efter lite stonermetal så är ett besök på Debaser Slussen givet, då High On Fire, Lizzard och Jumping Jack bjuder på köttiga riff.


Skivor:

"Superbandet" Atoms For Peace, med bland andra Thom Yorke och Flea, släpper sin första platta, Amok, på måndag.

Samma dag släpper Mogwai en platta med låtarna de spelat in till den franska tv-serien Les Revenants.

Johnny Marr, mest känd från The Smiths, solodebuterar i veckan med skivan The Messenger.

fredag 22 februari 2013

Ny låt med Rilo Kiley - men ingen återförening i sikte

För några veckor sedan kom nyheten att Rilo Kiley ska släppa en ny skiva med tidigare outgivet material. Det handlar alltså inte om en återförening utan endast om redan inspelade låtar som av någon anledning hamnat i byrålådan. Ett första smakprov från skivan är låten Let Me Back In och går att lyssna på nedan.



Den nya skivan, med det klyftiga namnet RKives, släpps den andra april.

Skiva: Sällskapet - Sällskapet

Nyligen kom nyheten att Sällskapet släpper nytt i vår. Ossler släppte nyligen ett hyllat album och Thåström gjorde detsamma ifjol. Men nu är alltså båda aktuella igen. Och förväntningarna är höga. Dels med tanke på vilka som är inblandade. Dels med tanke på att förra skivan kom för sex år sedan och det har pratats om en ny skiva sedan dess (arbetet med nya skivan påbörjades för fyra år sedan), bland annat skrev vi för tre år sedan att nya skivan var på g. Och dels för att förra skivan var så fruktansvärt bra. Så i väntan på nya skivan får ni här debuten från 2007.

Gillar ni Thåströms stämma, Osslers gitarrspel och monoton industriromanisk popmusik? Då kommer ni att gilla det här. Mer behöver egentligen inte sägas.
 

torsdag 21 februari 2013

Topp 7: Bleeding Gold

Det finns många sätt att hitta ny musik. Det finns sociala medier, soundcloud, 8tracks, och mängder av olika hemsidor och bloggar med bra smak och tycke. Men emellanåt gillar jag att gå till urkällan av musikkännare; nämligen skivbolagen. Bleeding Gold Records är ett traditionellt skivbolag som valt att inte välja ett spår utan kör på att signa band med bra musik. Och bra musik är precis vad vi tipsar om på Popbrus! Här kommer en superaktuell lista med sju riktigt bra låtar av skämmigt okända artister. Kör på!

tisdag 19 februari 2013

Låtlista: Låtar om punk

Det skrivs av någon anledning många låtar om punk och dess utövare. Såväl punkarna själva som popband, reggaeband och hiphopare har avverkat subkulturen i sina texter, som avhandlar musiken, banden, posörer och äkta punkare. Här har jag samlat femton låtar som på något vis berör en kanske mest uppseendeväckande av subkulturer.

Gogol Bordello - Immigrant Punk
"Hoptza! I see another immigrant punk!
There is a little punk rock mafia
Everywhere you go
She is good to me and I am good to her"

59 Times The Pain - Punkrock College
"From hardcore school into punkrock college"

Final Exit - Punk Enough
En känga åt alla punkelitister.

Descendents - I'm Not A Punk
Poppunkens kanske viktigaste band någonsin är inte punkare.

The Dead Milkmen - Punk Rock Girl
Världens bästa låt om en punktjej.

Darren Hanlon - Punk's Not Dead
Världens näst bästa låt om en punktjej

The Clash - All The Young Punks (New Boots And Contracts)
"All the young punks
Laugh your life
'Cause there ain't much to cry for
All the young cunts
Live it now
'Cause there ain't much to die for"

Television Personalities - Part Time Punks
Kanske världens bästa låt om så kallade posörer.

Allo, Darlin' - Henry Rollins Don't Dance
"I like to learn about the things that really matter to my baby
Black Flag and Fugazi
Bad Religion and Misfits are great
But can we go where only eagles dare?
Henry Rollins don't dance
Ian MacKaye doesn't dance"

Träd, Gräs & Stenar - Punkrockaren
En cover på Caesars Palace låt Punkrocker i ett betydligt lägre tempo.

Bob Marley & The Wailers - Punky Reggae Party
"Wailers be there,
The Dammed, The Jam, The Clash,
Maytals, Dr. Feelgood too, ooh,"

Grisen Skriker - Ett Tusen Punks
Svenska punkares anthem, eller i alla fall den låt som borde vara det.

Wingnut Dishwasher Union - Fuck Shit Up
"A punk rock song won't ever change the world, but I can tell you about a couple that changed me"


Los Campesinos! - International TweeXcore Underground
Bandets kanske bästa låt, som handlar om motsättningen mellan tweepoppare och punkare.


Eric Funn - Punk Rock as a Worthwhile Endeavor
"There is more to life than a musical style, but punk rock's the only thing that ever seemed worthwhile"



måndag 18 februari 2013

Topp 7: Maia Hirasawa

Idag kom nyheten att Maia Hirasawa följer upp sina två tidigare album med nya What I Saw som släpps den 24:e april.

För att ladda upp inför skivsläppet kommer här en högst subjektiv Topp 7-lista över Hirasawas låtar.


söndag 17 februari 2013

Veckans tips v. 8

Skivor:

När de kom lät Beach Fossils och Wild Nothing ungefär likadant. När Beach Fossils släppte en ep för att följa upp debuten, medverkade Wild Nothing. Och det lät ungefär likadant. I fjol kom Wild Nothings uppföljare, och den lät: skräp. I veckan kommer Beach Fossils uppföljare - Clash the Truth - och nu återstår att se om den låter ungefär likadant, skräp eller på något helt annat sätt.

Mattias Alkbergs nya band Mattias Alkbergs begravning släpper i veckan sin självbetitlade debutplatta. Sist han släppte nytt hamnade han på förstaplatsen på vår årsbästalista. Hur högt når Matti i år?

I veckan kommer nya given från Nick Cave och hans Bad Seeds: Push the Sky Away. Och nytt från Cave är ALLTID välkommet.

Imorgon släpper bandet Matmos skivan Marriage Of True Minds.


Spelningar:

På onsdag spelar Maps & Atlases indierock på Debaser Slussen i Stockholm. På fredag spelar samma band på Debaser i Malmö.

På onsdag får Mejeriet i Lund besök av britten Chad Valley som kommer få lokalen att fyllas av ljuv popmusik.

På lördag kommer Baltimorekillen Dan Deacon bjuda på experimentell elektronisk musik på Debaser i Malmö. Som förband agerar electropophoppet PMtoyou.

För er som uppskattar soulmusik så rekommenderas ett besök på Babel i Malmö på fredag då Allen Stone spelar.

Jojje Wadenius turnerar just nu genom Sverige och besöker i veckan Borlänge, Norrköping, Västerås, Göteborg, Jönköping och Karlstad. Högklassig jazzmusik utlovas!

Festivalsommaren 2013

Sommar innebär festival för många musikintresserade. Men det kan vara svårt att välja festival. Därför har vi på Popbrus valt ut de festivaler vi gärna skulle gå på och kommer att uppdatera listan efterhand. (De artister som nämns nedan är enbart de som vi finner mest lockande: besök respektive festivals hemsida för kompletta line-ups).

Primavera Sound Festival, Barcelona 22-26 maj

Nick Cave and The Bad Seeds
The Jesus And Mary Chain
My Bloody Valentine
Dexys
The Postal Service
Daniel Johnston
Animal Collective
Dinosaur jr
Adam Green and Binki Shapiro
Band of Horses
Camera Obscura
Foxygen
DIIV
Kurt Vile and The Violators
Menomena
The Vaccines
Wild Nothing
Om

Knarrholmen 24-25 maj
 
Jens Lekman
Holograms
El Perro Del Mar
Nordpolen

Siestafestivalen, 30 maj-1 juni

Håkan Hellström
Glasvegas
The Vaccines
Kvelertak
Svenska Akademien
Immanu El
Carli
Riddarna

This Is Hultsfred 14-15 juni
Sator
Vånna Inget
Riddarna

Hultsfredsfestivalen 13-15 juni

Flaming Lips
Band of Horses
Michael Kiwanuka
This Is Head
Phoenix
Modest Mouse
Fatboy Slim
Portishead
Kings of Convenience
Kurt Vile and The Violators
My Bloody Valentine
MF/MB/
Movits!

Northside, Aarhus 14-16 juni
Nick Cave & The Bad Seeds
Gogol Bordello
The Flaming Lips
Kaizers Orchestra
Kings of Convenience
Band of Horses
Michael Kiwanuka
The Knife
Portishead

Peace and Love 25-29 juni

Olle Ljungström
Håkan Hellström
Toni Holgersson
Charta 77
Depeche Mode
First Aid Kit
Iggy and The Stooges
Anders F Rönnblom
Queens Of The Stone Age
Svenska Akademien
Gogol Bordello
Jake Bugg
Navid Modiri och Gudarna
Nikola Sarcevic
Pet Shop Boys 
John Ajvide Lindqvist 

Bråvalla 27-29 juni
Frank Turner and The Sleeping Souls
Belle and Sebastian
Eldkvarn
Thåström 
Editors
Syster Sol 

Gogol Bordello


Roskildefestivalen 29 juni-7 juli
 
Kvelertak
Sigur Rós
Queens Of The Stone Age
Goat
Kraftwerk
Jake Bugg
The Lumineers
Of Monsters and Men
Animal Collective
Calexico
Chelsea Light Moving
The National
Ingrid
Henry Rollins 

Putte i parken 3-6 juli

Håkan Hellström
Ulf Lundell
Labyrint
Uncle Acid and The Deadbeats
Riddarna
Movits!
Svenska akademien
Johan Johansson
Holograms
AC4

WWDIS Summer Fest 9-10 juli (Stockholm och Göteborg)
Sic Alps
MF/MB/
Two Gallants
Holograms

Storsjöyran 26-27 juli

Ulf Lundell
First Aid Kit
Bad Religion
Olle Ljungström
Stefan Sundström
Skator
El Perro Del Mar
Syster Sol

Stockholm Music and Arts 2-4 augusti

Prince
Rodriguez
First Aid Kit
Regina Spektor
Maia Hirasawa
Billy Bragg

Way Out West 8-10 augusti

Alabama Shakes
The Knife
Azealia Banks
Goat
Of Monsters And Men
Tame Impala
Solange
Foxygen
Godspeed You! Black Emperor
Neil Young and Crazy Horse

Malmöfestivalen 16-23 augusti
 Calexico
Flogging Molly

fredag 15 februari 2013

Låt: Anthony Atkinson - Half An Hour In The Afternoon

Det finns fog för att singersongwriters för utstå mycket skit. De låter oftast likadant och de låter oftast skit. Men det finns undantag, även om de är få, som kanske inte gör så himla mycket annorlunda, men ändå lyckas med konststycket att göra det så himla mycket bättre. Ett av dessa undantag heter Anthony Atkinson. Han sjöng tidigare i ett litet australiensiskt band som hette The Mabels. Men det är först i och med de två soloalbum han gett ut som han börjar bli intressant.

Egentligen är ljudbilden ganska simpel: främst en akustisk gitarr och sång. Ibland bjuds det även på kvinnlig sång, stråkar, piano och annat man förväntar sig. Och många andra hade lätt kunnat göra de här låtarna hur ointressanta som helst om de ändå hade haft kvar exakt samma musik. Men det här är inte ointressant för fem öre. Det är riktigt bra.

Dels handlar det om texter som de flesta bara kan drömma om att skriva. Men det räcker inte långt. Skriver man bra texter, men inget mer, då är det ingen som märker dem. De dränks i tråkighet.

Nej, det viktigaste här är sången. En lugn, behaglig och lite dyster röst som står för melodierna i mycket högre grad än något annat på skivorna. Och där andra singersongwriters ofta helt missar poängen i detta och bara sjunger på, som om de hade musik som skötte detta åt dem, lyckas Anthony trollbinda åtminstone mig.

"Half An Hour In The Afternoon" är en av hans bästa låtar. Och gillar ni det ni hör här föreslår jag att ni även lyssnar på "Shifting Sands", "City of Crime", "Bleeding Hearts Are Back" och "She Let Him In". Och sen kan ni ju lyssna på resten också för den delen...


torsdag 14 februari 2013

Låt: Just Handshakes – London Bound

Mitt låttips för veckan skulle kunna vara alla hjärtans dag-relaterat, men ack nej. Jag väljer istället att rikta blicken framåt i tiden. På måndag nästa vecka släpps nämligen brittiska Just Handshakes debutalbum Say It och redan nu kan man få en försmak genom spåret London Bound. Just Handshakes blandar synther och rytm till en härlig mix som är lätt och dynamisk att dansa till. En enformig och okomplicerad versbasgång sätter sig dessutom på hjärnan ganska omedelbart. Detta är verkligen en debut att se fram emot. Njut och share the love!

tisdag 12 februari 2013

Skiva: David Sandström - Om Det Inte Händer Nåt Innan Imorgon Så Kommer Jag

Om det inte händer nåt innan imorgon så kommer jag är David Sandströms debutskiva som soloartist. Man kan höra att han har en bakgrund i Refused, ett visst tuggande känns igen från hardcorepunken, men främst så är det här en platta som andas norrländskt vemod. Att genrebestämma den är relativt oviktigt, men om det tvunget ska göras så hamnar den någonstans mellan rock och folkmusik, även om rocken definitivt tar överhanden.

Skivan är ett konceptalbum, baserat på Sandströms egen morfar, Sigvard Nilsson, som ägde en gård i Västerbotten. När de mindre jordbruken gick under på 60-talet så blev det för mycket för Sigvard som tog sitt liv 1968.

Det här är en historia som verkligen berör, speciellt när David Sandström låter den föras fram av släpiga tummor, långsam bas, och monotona gitarrslingor. Därpå tillkommer då och då klockspel, piano, elorgel och fioler, och framförallt Davids fantastiska texter som utan att säga allt för mycket rakt ut skicka rysningar längs  med ryggraden. Att en då okänd Frida Hyvönen lånar ut sin stämma i vissa låtar gör knappast saken sämre.

Visst har Dennis Lyxzén haft större kommersiell framgång efter Refused, men Sandström har alltid varit intressantare rent musikaliskt, vilket han bevisade redan med musikkollektivat TEXT som innehöll såväl de övriga två Refused-medlemmarna som Frida Hyvönen. Att Sandströms solodebut sen var en av de vackraste och mest ångestladdade svenska debutplattor jag hört gjorde bara min övertygelse större.

Eftersom skivan varken finns på spotify eller youtube så länkar jag den här på grooveshark. Låtarna ligger dock i oordning så därför postar jag även låtorningen så ni själva får lägga dem i en spellista:

  1. "Apropå det här med att finnas till" - 4:33
  2. "Stämning" - 4:18
  3. "1968" - 13:52
  4. "Degernäs" - 7:46
  5. "När hjärtat svider" - 5:54
  6. "Oväsen" - 1:40
  7. "Det du vill mest" - 10:53
  8. "Kurragömma" - 13:36

http://grooveshark.com/#!/album/Om+Det+Inte+H+nder+N+t+Innan+Imorgon+S+Kommer+Jag/6093473

måndag 11 februari 2013

Ny låt av The Postal Service - äntligen

The Postal Service och Jenny Lewis
2003 släppte The Postal Service, bestående av Ben Gibbard och Jimmy Tamborello, debutalbumet Give Up. Trots planer på en uppföljare och sporadiska nyheter om att duon jobbade på nya låtar så släpptes det aldrig någon andra skiva. Nu, när Give Up fyller tio år, så släpps istället en nyutgåva av skivan med två tidigare outgivna låtar på. Den ena heter A Tattered Line Of String och finna att lyssna på nedan. På låten medverkar även Jenny Lewis.


Skiva: Jonas Knutsson & Johan Norberg - Norrland

Det musikaliska samarbetet mellan saxofonisten Jonas Knutsson och gitarristen Johan Norberg började runt millennieskiftet då Johan bjöd in Jonas för några timmars jammande. Denna jam-session spelade även in men det skulle dröja fyra år innan inspelningarna dammades av, kompletterades med ytterligare några låtar och till slut släpptes med titeln Norrland (då de inspirerades av gamla fotografier, tagna av Johans far i Västerbotten på 50-talet).

Norrlands fantasieggande låtar får tankarna att flyga norrut, genom urskogar, upp för branta berg och ner genom forsande älvar. Låtarna skulle kunna beskrivas som jazzbeklädda folkmusiksånger med inslag av latinska rytmer men det är egentligen synd att försöka genrebestämma en så omväxlande skiva som Norrland. Trots att det är en väldigt jämn skiva så sticker ändå vackra Bygdsiljum och avslutande Abdullah Latikberg ut lite extra.

På fredag spelar Jonas Knutsson och Johan Norberg på Nefertiti i Göteborg.

Lyssna även på Daniel Ögrens skiva Laponia - ännu en instrumental skiva som hyllar det norrländska vidundret.


söndag 10 februari 2013

Veckans tips v. 7

Skivor:

Stefan Sundström släpper nya skivan Under radarn. Inspelad i Norge.

På onsdag släpper Tegan & Sara den nya skivan  Heartthrob.


Spelningar:

På fredag ger Patrick Wolf en akustisk spelning i Hagakyrkan i Göteborg. På söndag gör han detsamma på Södra teatern i Stockholm.

First Aid Kit turnérar vidare och besöker i veckan Karlstad, Trollhättan, Växjö, Göteborg och Ytterjärna.

Festivalen by:larm i Oslo bjuder på bland andra svenska hjältar som jj, Taken By Trees, Anna von Hausswolff men även en hel rad spännande norska, danska och finska artister.

På fredag spelar Norrland, bestående av gitarristen Johan Norberg och saxofonisten Jonas Knutsson, på Nefertiti i Göteborg.

På lördag spelar Efterklang i Stadsteaterns foajé i Göteborg.


fredag 8 februari 2013

Låt: Raveonettes - Hallucinations

Ibland kommer man på sig själv med att återupptäcka låtar man glömt bort. Låtar som är alldeles alldeles underbara. Nylygen hände detta mig med låten "Hallucinations". Jag hade ställt ipoden på shuffle och vandrade längs med avenyn när det började skräna i hörlurarna. Vad kan detta himmelska oväsen vara? undrade jag och tittade på displayen.

Låten personifierar de danska stoltheterna. Till och från är det riktigt skränigt, men hela tiden är det vackra melodier och fin sång. Detta tillsammans med en snyggt hamrande gitarr gör det riktigt, riktigt, riktigt jävla bra. Det här är noisepop och Raveonettes när det och de är som bäst. Lyssna och låt er blåsas iväg av denna fantastiska låt.

torsdag 7 februari 2013

Skiva: Sam Lachow: 5 Good Reasons

Låt oss vara helt ärliga. Jag gillar hiphop-genren starkt, men man kan knappast tycka att genren håller en jämn standard. De flesta album brukar sällan ha fler än 3-4 riktigt bra låtar, max. Visst finns det undantag. Tupac, Nas och Mos Def har överbevisat mig gång på gång med konsekvent känsla, men det är därför de är erkända legender. Så, döm av min förvåning när jag snubblade på Sam Lachows otroligt stabila debut på Soundcloud häromdagen.

Sam Lachow är en mångfacetterad rappare som även gör filmdokumentärer och regisserar. Här har han samarbetat med Raz Simone som tillsammans levererar en EP på fem låtar varav fyra håller fantastisk klass. Den lämpligt döpta skivan 5 Good Reasons är en skiva som domineras av riktiga instrument spelade av Seattle-baserade musiker och en finkänsla för produktion. Kombinationen hjälper verkligen att lyfta skivan från träsket av wannabe-rappers med för stora samplebibliotek.

Allt är dock inte lika perfekt som mixningen. Texterna är tråkigt nog lite slarviga emellanåt, vilket märks extra tydligt med raden: "I was good, but I became a bad ass" som känns ruskigt löjlig och blasé, men så fort jag hör introt till Coyote är allt förlåtet. Hela spåret är en producents våta dröm. Det är rent, dynamiskt, innovativt och (om man bortser från den lite svaga hooken) en sjukt välsnickrad låt. Låtarna Money och Nothing's Gonna Change är också fantastiskt genomarbetade. Pianoslingan i Money fångar mig från första rundan, ståbasen håller en i ett järngrepp och låten får fritt spelrum i mörkrets vrår. Det enda som drar ner låten, och helhetsintrycket i sig, är just texterna. Trots detta är det absolut värt att ge detta superfärska släpp en genomlyssning.


tisdag 5 februari 2013

Skiva: Augustus Pablo - East Of The River Nile

Augustus Pablo är inte bara en av dubmusikens mer erkända namn, han är möjligtvis den största melodicaspelaren någonsin. Melodican som seriöst instrument har mycket att tacka denne jamaican för, för även om kompositörer som bland andra Steve Reich använde den tidigare än så, så var det först på 70-talet som Pablo gjorde instrumentet populärt med sin dub.

Med sin melodica för han lyssnaren genom 18 basdrivna instumentala låtar på East Of The River Nile, som brukar kallas han bästa platta. Det finns något hypnotiskt med hans slingor, man fastnar i dem och följer dem med spänning. Och antagligen är det just därför han gjort sig ett namn, för att han med simpla medel lyckas bibehålla ens intresse och känna att sång rent av vore en skymf mot många av hans låtar.

De sex sista låtarna, de där han rör sig i ett ljudlandskap som dublyssnare är vana vid, med ekon och delay duggar tät, där instrument faller bort till och från, är ett trevligt tillägg till den redan tidigare fantastiska plattan. Dessa spår tillkom nämligen först vid 2002 års återutgivning.

måndag 4 februari 2013

Låtlista: Baltimore

Nattens Super Bowl-final vanns av Baltimore Ravens. Nedan följer en lista för att hedra detta lag och staden de kommer ifrån.

Tennis - Baltimore
Ett av de mer anonyma spåren på bandets debutplatta - men likväl väldigt bra. Tennis är för övrigt från Denver, vilket var det lag som Baltimore slog ut i kvartsfinal på vägen till Super Bowl-titeln.

Beach House - Zebra
Drömpop när den är som bäst, går det att tröttna på Zebra? Bandet bildades i Baltimore 2004.

Joan Baez - The Lady Came From Baltimore
En låt som spelats in av ett antal storheter men där Baez' version sticker ut lite extra.

Wye Oak - Civilan
2013 får gärna bli året då Baltimorebandet Wye Oak släpper en ny platta.

Nina Simone - Baltimore
Simone sägs ha varit kritisk mot sin Baltimoreskiva från 1978. Titelspåret är hur som helst en klassiker.

Tom Waits - Way Down In The Hole
Temat till andra säsongen av The Wire (som utspelar sig i Baltimore) - för övrigt kanske den bästa TV-serie som spelats in.

Dan Deacon - True Trush
Den väldigt produktive Deacon, boendes i Baltimore, skapar elektronisk musik utan att fastna i gamla mallar.

Animal Collective - New Town Burnout
Giganterna från Baltimore som 2012 släppte årets näst bästa album enligt oss på Popbrus.

Rye Rye & M.I.A - Sunshine
Rye Rye får i denna lista vara ansiktet utåt för Baltimores hiphop-scen.

Frank Zappa - What's New In Baltimore
Född i Baltimore och en av de största musikinnovatörerna.


söndag 3 februari 2013

Veckans tips v. 6

Skivor:

Eels släpper nya plattan Wonderful Glorious.

Veronica Falls släppte en hyllad platta 2011. Nu är det dags igen med skivan Waiting For Something To Happen.

Sugen på klassisk indiepop? Då ska du lyssna på Milky Wimpshake och deras nya skiva Heart And Soul In The Milky Way som släpps i veckan.

Idag släppte My Bloody Valentine sin efterlängtade nya platta, lyssna här.


Spelningar:

På lördag har ni chansen att se förra årets allra bästa shoegaze live på Debaser Slussen, där Tamaryn spelar.

First Aid Kit är på sverigeturné och besöker i veckan Örebro, Huskvarna, Malmö, Lund och Vara.


fredag 1 februari 2013

Månadens låtlista: Januari

Musikåret 2013 har nu kommit igång på allvar och nedan tipsar vi om 20 färska låtar.

Rasmus:

Tullycraft - Lost In Light Rotation 
Första singeln från Tullycrafts kommande album, och det låter riktigt bra!


Mattias Alkbergs begravning - Skända flaggan
Även Matti har släppt första singeln från kommande plattan, men förvänta er inte att skivan kommer att låta så här.

Nick Cave And The Bad Seeds - We No Who U R
Cave och grabbarna har släppt två singlar i januari. Det här är den bästa av dem.

Veronica Falls - Teenage
Nästa vecka kommer resten av skivan.

Andi Almqvist - Pornography
Den här låten fanns med på Andis liveplatta, men här har ni den i studioversion från nya plattan.


Jakob:

Pantha Du Prince & The Bell Laboratory - Photon
För bara några veckor sen stod denna platta med bland mina förhoppningar för 2013 och redan nu kan jag säga att den kommer tillhöra en av höjdpunkterna.

TM404 - 202/303/303/303/606/606
Om ni tycker att låten över var något för organisk så kan ni istället glädja er åt Andreas Tillianders senaste alster, där alla låtarna är döpta efter de trummaskiner som anvädes vid skapandet.

Yo La Tengo - Well You Better
Smått legendariskt indieband som är tillbaka med ännu en fantastisk skiva.

Cult Of Luna - Passing Through
Årets kanske tyngsta släpp, Vertikal, kom redan i januari i år.

Colin Stetson - High Above a Grey Green Sea
Första släppta låten från kommande "New History Warfare Vol. 3: To See More Light" lovar gott av världens kanske intressantaste saxofonist.
https://soundcloud.com/constellation-records/high-above-a-grey-green-sea


Markus:

Local Natives – Heavy Feet
Skivan Hummingbird slog kanske inte världen med häpnad, men Local Natives ger ut ytterligare en välproducerad samling indielåtar med flera guldkorn.

Everything Everything – Choice Mountain
Oerhört genomarbetad och annorlunda indie. Vad sägs om trevande falsett, snillrika synthslingor och framförallt ett sound som låter lika nytt som bra?

On An On – American Dream
Månadens höjdpunkt. Det är inte lika musikaliskt intressant som Everything Everything eller Buke & Gase som också släppte album i januari, men On an On har hjärta och en grym känsla för melodier.

Wave Machines – Ill Fit
Efterfrågas något tyngre? Vad sägs om lite discoinfluerad pop med en skön dynamik mellan blytunga trummor och fjäderlätta synthar?

Buke & Gase – Hiccup
Lagom psykadelisk pop med en härlig blandning smuts och välljud. Alltid nyskapande och fräscht.




Anton:

Villagers - Nothing Arrived
Villagers skiva {Awayland} är lika bra som efterlängtad.

Ossler - Tysk höst
Peller Ossler är tillbaka med en skiva det varit värt att vänta på.

Christopher Owens - Here We Go Again
Den före detta Girls-sångaren visar att han klarar sig lika bra solo.

Big Harp - Good News
Big Harp visar med sitt nya album upp en ny, lite smutsigare och rockigare sida vilket uppskattas.

Marching Band - Die In My Arms
Marching Band har åter gjort en skiva baserad på intressanta, snillrika och spännande arrangemang.


Topp 7: R.E.M.

R.E.M. finns inte längre. Och många älskade dem. Många valde dock att inte se storheten i dem. Kanske på grund av sönderspelade och sönderkramade låtar. Men bandet förtjänar bättre än så. Alla deras låtar var kanske inte helgjutna, och alla album knappast oförglömliga. Men varje album innehöll åtminstone en handfull riktigt bra låtar. Här kommer en topp 7 med bandet och den bjuder på låtar från hela karriären. Lyssna och njut.