tisdag 1 januari 2013

Årets bästa album 2012

Även i år var det en hård kamp på Popbrusredaktionen när listan över årets bästa album skulle klubbas igenom - men det är väl precis så det ska vara. På plats nummer ett kom för andra året i rad en soloartist från Sverige. Vi på Popbrus bockar och niger för Victoria Bergsman, mer känd som Taken By Trees!

Efter listan följer en Spotifylista med godbitar från årets 25 bästa album.


1. Taken By Trees - Other Worlds
Efter succén med förra skiva East Of Eden så var förväntningarna på Other Worlds stora. Efter första singeln Dreams börjat cirkulera var de till och med större. Men Victoria Bergsman levererade en platta med lika delar pop, dub, avskalad electronica och en liten gnutta tropicalia, en blandning tillräckligt bra för att ge henne en välförtjänt första plats.

2. Animal Collective - Centipede Hz
Att Centipede Hz inte kommer röna samma framgångar varken hos kritiker eller den stora massan som bandets förra fullängdare, Merriweather Post Pavillion, stod klart redan från början. Men vem bryr sig om det när djurkollektivet bjöd på fantastiska låtar dränkta i konstiga ljud och skrikiga synthar. Tillräckligt konstigt för att tilltala hipsters men samtidigt bra nog för att blidka popfansen.

3. Allo Darlin' - Europe
Bandets andra skiva var inte lika direkt som debuten. Det tog ett tag att ta sig an den. Låtarna var längre, dystrare och mindre trallvänliga. Men Europe är ändå nästan lika bra. På ett annat sätt bara.



4. Converge - All We Love We Leave Behind
Converge har sedan den numera klassikerförklarade Jane Doe varit en hardcoreinstans att räkna med, men först med All We Love We Leave Behind har de närmat sig Jane Doe i fråga om kvalité. Det är kaotiskt, det är hårt, går stundtals förbannat fort och är en perfekt avvägning mellan punk och skruvad metal. Kanske den hårdaste platta som utkommit i år, definitivt en av de bästa.

5. Thåström - Beväpna dig med vingar
Thåström visar än en gång att han bara blir bättre och bättre. Rösten mognar som lagad whiskey och monotonin blir bara vackrare och vackrare. Kommer han kunna toppa det här?



6. First Aid Kit - The Lion's Roar
Systrarna Söderberg åkte till Omaha i Nebraska, och tog hjälp av geniet Mike Mogis, för att spela in deras andra fullängdare - The Lion's Roar. Skivan släpptes i januari och var redan från början en självklar kandidat till årets bästa skivor.


7. Sigur Rós - Valtari
Efter fyra års väntan så var Islands största band äntligen tillbaka med en ny fullängdare. Deras valsångspostrock gjorde lät som den alltid gjort och som den förhoppningsvis alltid kommer att göra, med melodier för att få även det kallaste postrockhjärta att smälta och en ljudbild som passar åt såväl drömpopparna som new age-folket.

8. Standard Fare - Out Of Sight - Out Of Town
Trion från Sheffield följde upp sitt debutalbum Noyelle Beat från 2010 med ännu ett energiknippe brittisk indiepop av finaste sort.



9. Kishi Bashi - 151a
Veteranen Kaoru Ishibashi har bidragit med orkesterarrangemang på många stora artister. Regina Spektor och Of Montreal är bara två av flera som upptäckt hans briljans för harmoni och komposition. Kishi Bashi visar hur en vansinnig spelskicklighet faktiskt kan få skina i ett ofta ganska talanglöst musiksamhälle. Han får ut så otroligt mycket ur sin fiol och skapar ljudbilder som man skulle kunna dö lycklig i.

10. Bäddat För Trubbel - Värdighet
Svensk bondpunk när den är som bäst. Snabba och intensiva låtar som klagar på allt och alla.




11. Toni Holgersson - Sentimentalsjukhus
Tonis musik mådde bra av åren i missbruk. Låtarna går bara djupare och djupare in i hjärtat. Att han dessutom tolkar både Veronica Maggio och Leonard Cohen gör det inte sämre. Och att han spöar skiten ur båda originalen känns kanske mer imponerande när det gäller Cohen.


12. The Lumineers - S/T
I april uppmärksammade vi The Lumineers för första gången på Popbrus då de släppte sitt självbetitlade debutalbum. I november släpptes skivan även i Sverige och låten Ho Hey började snurra på P3:s spellista. Räkna att vi får se och höra mer av The Lumineers under 2013!


13. Spiritualized - Sweet Heart, Sweet Light
Som ett luddigare Velvet Underground bjöd Spiritualizeds senaste platta på monotona poplåtar utan att för den sakens skull kännas enformig. Lager av ljud och en intensitet man allt för sällan ser hos popband förde låtarna framåt och bjöd på en varierad skiva av spacerockens främsta.


14. Akua Naru - The Live & Aflame Sessions
Årets största överraskning och också största behållning (enligt Markus). Akua Naru bjuder på en förförisk skiva med en otroligt bra röst som lyfts fram av ett liveband fullt av jazzinfluenser. Jazz och Hiphop är en gammal beprövad metod som ältats i decennier, men Akua Naru ger den nytt liv.

15. Bror Gunnar Jansson - S/T
Bror Gunnar Jansson förvaltar den klassiska bluesgenren på ett ypperligt sätt och visar att blues kan vara spännande och intressant även 2012. 



16. Death Grips - The Money Store
Här och var har de kallats ett OFWGKTA för vuxna, en något missvisande jämförelse. För Death Grips är så mycket mer än bara provocerande och skickliga, med nyskapande beats, stundtals komplexa rytmer och en rappare som spottar sina rader med en attityd som skulle få N.W.A. att börja tänka över sitt namn.


17. Tamaryn - Tender New Signs
My Bloody Valentine skulle släppa nytt 2012, men när den här listan sammanställs har skivan inte synts till. Men det blir i alla fall lite shoegaze på listan. Utan MBV inget Tamaryn.


18. Anna von Hausswolff - Ceremony
Pianot byttes mot en orgel och det lilla och intima soundet från debutalbumet byttes mot ett stort och mäktigt på nya Ceremony. Anna von Hausswolff visar att hon har en av Sveriges största konstnärssjälar och att hon även vågar lita på den och göra det hon känner för.


19. The Lighthouse And The Whaler - This Is An Adventure
Ett ihopstressat album som skrevs på under halvåret bör inte kunna bli så här bra, men The Lighthouse And The Whaler visade med sitt andra album att de har en grym känsla för snillrika indiemelodier. Det skadar kanske inte att de fick hjälp att producera albumet av Ra Ra Riots och Lumineers producent Ryan Hadlock.

20. Micachu And The Shapes - Never
Inte mycket har hänt sen Micachus debut Jewellery. Hon och hennes band bjuder fortfarande på noisepop av bästa slag, med låtar som sällan klockar in på över fyra minuter, använder dammsugare som instrument och vars trallvänlighet är det enda som får mig att inte kalla det här en av årets bästa punkplattor.

21. Skator - Vita Kalla
Det har blivit en oplanerad tradition att det alltid finns med minst ett album gjort av en norrländsk artist (oftast från Umeå) på Popbrus lista över det gångna årets bästa album. Detta året är det debutanten Skator som får representera Norrland (och kanske även Umeå?) med sitt emotionella och vackra verk Vita Kalla.


22. Cloud Nothings - Attack On Memory
Cloud Nothings breddade begreppet indierock för mig (Markus) med Attack On Memory och förtjänar nästan en plats på topplistan enbart för denna bedrift. Man visar att Lo-fi kan vara dynamiskt och att sångmelodier ibland är ganska sekundärt. Få skivor i år hade samma mängd känslor och ångest, och de som hade det levererades inte i samma distklädda paket.

23. Of Monsters And Men - My Head Is An Animal
Har man hängt med i musiksvängarna i år har man säkerligen redan uppmärksammat isländska Of Monsters And Men. Debutalbumet är fyllt av en övertygande glädjestinn pop och en perfekt mix mellan de båda sångarna. Handklapp och trumpeter får sällskap av syntar och reverbtjocka körer och skapar en väldigt djup och samtidigt ganska unik ljudbild för genren, vilket kanske underlättas av att bandet har fem musikaliska medlemmar

24. The Raveonettes - Observator
Danskarna imponerar ännu en gång med sin noisepop. Med Observator har de lyckats skapa ett par odödliga klassiker.



25. Funeral Suits - Lily Of The Valley
Det oväntat tunga soundet och den konstnärliga produktionen är vad som fått mig (Markus) att inte kunna sluta lyssna på detta album. En annan sak som urskiljer denna skivan ur mängden är den lyckade variationen i materialet. Det är en skiva som faktiskt vinner striden mot koncentrationssvårigheten som dominerar dagens överstimulerade samhälle – man kan helt enkelt inte byta låt eller skiva förrän den snurrat klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar